Impactul tehnologiei moderne asupra testelor biologice

Reprezintă doar una dintre temele dezbătute anul acesta la cea mai prestigioasă manifestare științifică din cadrul comunității de medicină de laborator din țara noastră, al 19-lea Congres Național de Medicină de Laborator, care va avea loc în perioada 31 octombrie – 03 noiembrie, la Institutul Național de Statistică, București.

Concomitent cu Congresul Național de Medicină de Laborator se vor desfășura alte 3 manifestări științifice: cel de-al 7-lea Congres Național al Asistenților Medicali de Laborator, al 6-lea Simpozion de Imunopatologie, al 2-lea Simpozion de Monitorizare a Tratamentului Medical iar în paralel vor fi organizate două expoziții medicale specializate: Clinilab și Tehnomedica.

În cadrul unor dezbateri, Congresul SRML 2012 consemnează susținerea unor teme atât științifice cât și tehnice care acoperă un câmp științific vast: Infecţii declanşate în timpul dezastrelor, Interacţiunea predispoziţiei genetice - factori de mediu, Microorganisme implicate în pandemii, Semnificaţia clinică a testelor de laborator, Laboratorul clinic în viitor, Strategii privind programele de evaluare a calităţii în laborator, Standardizarea metodelor de analiză în laborator, Mecanisme moleculare şi celulare în bolile alergice şi autoimmune, Standardizarea testelor imunologice, Calitatea testelor la patul bolnavului, Medicina de laborator bazată pe dovezi etc.

O mențiune specială o atribuim faptului că evenimentul științific implică o largă participare națională și internațională a medicilor, biochimiștilor, biologilor, chimiștilor care își desfașoară activitatea în domeniul laboratorului clinic, cuprinzând contribuții știintifice originale, schimburi de idei și de experiență, discuții cu furnizorii de echipamente și reactivi de laborator.

INSCRIE-TE LA WORKSHOPURILE DIN CADRUL HEALTH & BEAUTY EXPO

    In 16-18 noiembrie 2012 la Sala Palatului din Bucuresti se va desfasura a III-a editie Health & Beauty Expo 
 
    Vei regasi expozitie cu vanzare unde poti achizitiona sau testa  produse cosmetice, parfumuri, bijuterii, articole de ingrijire personala, produse anti aging, produse pentru slabit, vitamine, suplimente nutritive.
 
    Workshopuri si seminarii unde poti afla lucruri interesante de la specialisti:
 
  • Maria Grapini - Cum sa fi o femeie puternica, independenta financiar
  • Dr. Radu Mihalca  – Medic specialist endocrinologie Spitalul Elias Bucuresti  & Dr.Tudor Stanciu - Medic rezident neonatolog Spitalul de Obstetrica Ginecologie Cuza Voda Iasi - Abordarea Metabolica (The Metabolic Approach®) si rolul sau in imbunatatirea calitatii vietii, un imperativ al zilelor noastre.
  • Monica Tatoiu – Cum sa fi o femeie de succes
  • Dr. Luminita Paraschiv - Produsele fitoterapeutice Himalaya – de la traditie la inovatie
  • Dr. Anca Oltean, medic primar otodontie si ortopedie dento-faciala & Dr. Constantin Ivanescu, medic dentist- estetica dentara - Zambeste, maine va fi mai bine!
  • QM Electronic – Alexandru Musat – De la magie la tehnologie – spiridusul
  • Anne – Marie Bragadireanu - Omul este ceea ce el gandeste
  • Cati Calin - Fericirea ta depinde de calitatea relatiilor tale
  • Andrea Filip - ThetaHealing cu Andrea Filip
  • Dr. Ileana Tudoran  - Sunt stresat deci exist, cum sa faci fata stressului cotidian
  • Mihai Albu - Culori, forme, emotii
  • Veronica Cristea - Puterea feminitatii ascunsa in ciclul menstrual
  • Gheorghe Cohal - Terapia cu Lumina viitorul in medicina – LUVIOM
    Intrarea libera! Locuri limitate! Inscrie-te aici: http://www.health-beauty-expo.com/conferinte/

    Demonstratii sportive: fitness, aerobic, gimnastica, zumba, kangoo jumps, tae bo, pilates, rebound, bodylastics tone.
 
    Vino in tinuta sport si poti participa  in  mod gratuit la exercitii alaturi de antrenori de renume.
 
    Demonstratii de make-up, nail art, hair styling.




Site: www.health-beauty-expo.com
Facebook: http://www.facebook.com/healthbeautyexporomania

ZIUA PNEUMOLOGIEI ROMÂNEŞTI

România are la ora actuală aproximativ 1 milion de pacienţi astmatici, 5 milioane de potenţial bronşitici* şi mai bine de un sfert din populaţie (27%) cu dependenţă nicotinică, reiese din cifrele Societăţii Române de Pneumologie (SRP). Tocmai de aceea, anul trecut, cu ocazia unei manifestări ştiinţifice, o companie farmaceutică importantă şi SRP au lansat propunerea de înfiinţare a unei Zile a Pneumologiei Românesti, pe 3 octombrie.

Motivaţiile unei astfel de zile derivă, în primul rând, din presiunea pe care o pune prevalenţa în creştere a unor afecţiuni cronice non transmisibile precum: bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), astmul bronşic, bronşiectaziile, fibrozele interstiţiale ş.a.

„În condiţiile în care asistăm la o îmbătrânire a populaţiei pe mapamond, care nu poate fi trecută cu vederea nici la noi în ţară, la poarta specialităţii bat insistent o multitudine de boli infecţioase şi non infecţioase, iar implicarea specialiştilor noştri, ca şi responsabilitatea lor, este imensă”, este de părere Prof. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Pneumologii sunt cei care se află în prima linie în lupta de control a tuberculozei, unde toate curbele de prevalenţă şi mortalitate indică o scădere. Pentru celelalte forme de pneumonii, bronşite şi traheobronşite acute, filtrul organizat de medicii pneumologi chiar funcţionează cu succes, atât în ambulatorii, cât şi în spitale.

Specialiştii pneumologii sunt angrenaţi în activităţile din cadrul a trei programe naţionale: de control al tuberculozei, de tratament al hipertensiunii pulmonare şi cel “Stop Fumat”. Totodată, pneumologii au fost în prima linie în realizarea depistărilor active de BPOC sau astm bronşic, în cadrul campaniilor gratuite de spirometrie, organizate deja de 4 ani, cu ocazia marcării la nivel mondial a Zilei BPOC sau a celei a Astmului Bronşic. 

O activitate utilă spre care au fost concentrate eforturile pneumologilor din România, este cea de formare medicală continuă: prin ateliere de somnologie, de bronhologie şi tabacologie - cu participare interdisciplinară – prin forme moderne de educaţie – cum ar fi cursurile  de e-learning, un amplu proiect cu fonduri structurale europene, primul de acest gen din Romania, şi prin colaborările regulate cu alte Societăţi şi Asociaţii Profesionale medicale: Societatea de Alergologie şi Imunologie, cea de Cardiologie şi cea de Medicină Internă. Rezultatele acestor colaborări sunt ghidurile de tabacologie, de cancer bronhopulmonar, protocoalele de BPOC şi de astm bronşic.

“Sigur că mai rămân încă multe probleme de rezolvat” spune Prof. Florin Mihălţan. „Dacă ne gândim că accesabilitatea la aparatură modernă nu este încă pe măsura necesităţilor, că migraţia de materie cenuşie subţiază îngrijorător rândurile specialiştilor în pneumologie, că numărul de rezidenţi care nu găsesc un loc de muncă este în creştere, totul capătă un accent grav. Există însă entuziasmul colegilor şi modul  lor de implicare, de la liderii de opinie până la fiecare dintre membrii acestei specialităţi medicale, care merită să fie subliniate cu ocazia acestui eveniment. Adresez tuturor mulţumirile mele pentru modul în care au înţeles să contribuie, să se implice şi să facă front comun, în încercarea de stopare şi control al tuturor acestor afecţiuni respiratorii, indiferent din ce zonă vin”, încheie preşedintele SRP.

* Un studiu realizat de Institutul Marius Nasta, pe un eşantion reprezentativ de 9638 subiecţi, cu vârsta de peste 40 de ani, relevă că peste jumătate dintre aceştia (4930) sunt în pericol să dezvolte Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Această boală are o prevalenţă de 9.7% (2.18) în studiul citat (15.7% la bărbaţi, 3.9% la femei). Vârsta medie a pacienţilor cu BPOC este de 56 de ani la bărbati şi de 46 de ani în cazul femeilor.

Sursa: Deci se poate

Nou parteneriat incheiat de MediHelp International

MediHelp International anunță un nou parteneriat cu unul dintre cele mai vechi ordine cavalerești din întreaga lume - The Federation of Priories of the Sovereign Order of Saint John of Jerusalem. Începând cu luna septembrie 2012, toți membrii ordinului vor avea acces la asigurări private de sănătate personalizate, atât individuale cât și pentru familiile lor.

„Încheierea acestui partneriat reprezină o deosebită onoare pentru noi. Suntem mândri că MediHelp International va oferi asigurări private de sănătate de top, cu acoperire internațională, pentru toți membrii ordinului. Sperăm că am pus bazele unei relații de lungă durată, acesta fiind doar unul dintre primii pași pe care îi facem în închieierea de parteneriate cu alte organizații naționale și internaționale de  renume ”, declară Sir Zahal Levy, Președinte MediHelp International.

În baza acestui parteneriat, toți membrii ordinului, care locuiesc în 60 de țări, vor putea accesa asigurări private de sănătate cu acoperire internațională, la prețuri speciale. Planurile de asigurare personalizate oferite de către MediHelp International, le aduc membrilor ordinului numeroase beneficii, precum: accesul la servicii medicale într-o rețea extinsă de clinici și spitale colaboratoare cu decontare directă, un call center multilingv accesibil non-stop, precum și coordonare și supraveghere medicală la nivel internațional și servicii rapide de preluare a cazului.

„Planurile de asigurări private de sănătate oferite de MediHelp International pentru membrii ordinului și pentru familiile lor, în peste 60 de țări din întreaga lume, reprezintă una dintre cele mai importante inițiative ale ordinului, create în beneficiul membrilor noștri care depun eforturi constante pentru întrajutorarea celor nevoiași”, declară His Most Eminent Highness Jose, Prince, Grand Master and Head of the State.

Ordinul The Federation of Priories of the Sovereign Order of Saint John of Jerusalem este unul dintre cele mai vechi din lume, creat pentru ajutorarea celor nevoiași și pentru oferirea de servicii medicale. Ordinul a fost înființat în anul 1050 și recunoscut de către Papa în 1113 și activează pe teritoriul a 3 continente, ajutându-i pe cei bolnavi, nevoiași sau refugiați. Pentru recunoaștrea meritelor sale ordinul are acum relații diplomatice depline și este recunoscut oficial de mai multe state.

Solutii inteligente pentru un Management Medical Modern, de la Dedalus TeamNet

    Dedalus TeamNet s-a alăturat celor 133 de manageri de spitale şi de reprezentanţi ai autorităţilor din sănătate, la dezbaterea din cadrul  Conferinţei Naţionale de Management Medical Modern - Asigurări de Sănătate, ediţia a XXIV-a, din Poiana Braşov. Parteneriatul cu Oameni şi Companii, organizatorii evenimentului, susţine strategia companiei de a veni cu soluţii prin care să sprijine creşterea calităţii în domeniul serviciilor medicale din România:

    "România ocupă doar locul 31 din 34 de ţări analizate, din punct de vedere al bugetului de sănătate pe cap de locuitor, conform Euro Health Consumer Index 2012 report. Pe lângă deficitului de buget, ne confruntăm şi cu o administrare precară a acestuia. Avem deci nevoie de o gestionare corectă, echilibrată a bugetelor de sănătate şi de atragerea unor fonduri suplimentare, prin casele de asigurări private.

     Informatizarea spitatelor este esenţială pentru un management performant dar şi pentru atragerea bugetelor de la asiguratorii privaţi. Noi venim cu o suită de aplicaţii integrate, ARMONIA®, al cărei obiectiv este să ofere toţi indicatorii necesari unui manager de spital dar şi unui asigurator privat: cost mediu pe procedură, decont pe pacient durata medie de spitalizare, rata de utilizare a paturilor, indicele de complexitate a cazurilor etc.
" Emilian Costaş, General Manager Dedalus TeamNet

     Dedalus TeamNet şi-a afirmat intenţia de a deveni leader de piaţă în domeniul software medical în următorii trei ani, prin furnizarea unei suite de aplicaţii implementată deja în peste 550 de spitale publice şi private din Italia,  dar şi prin parteneriate şi achiziţii.
 
    Compania a fost lansată la finalul lunii august 2012 şi oferă o suită de aplicaţii care acoperă toate nevoile unui spital, dpdv. medical, financiar şi administrativ, salarizare, raportări conform legii şi tablouri de analiză managerială. 

     La această ediţie a evenimentului Management Medical Modern au participat peste 130 de persoane: reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaților şi Senatului, manageri de instituţii publice şi private din domeniul medical, reprezentanţi ai autorităţilor de sănătate şi case de asigurări la nivel local, reprezentanţi ai colegiilor medicilor, ai asociaţiilor medicale interne și societății civile.
    


 „Conferinţa Naţională de Management Medical Modern, proiect iniţiat în 2007 şi ajuns deja la a XXIV-a  ediţie, oferă oportunitatea de a realiza un dialog concret şi eficient între reprezentanţii instituţiilor sanitare, autorităţi şi specialişti din domeniu, în scopul analizării deficienţelor existente şi identificării celor mai bune soluţii pentru a dezvolta sistemul medical românesc.
    În acest sens, colaborarea dintre OAMENI ȘI COMPANII şi Dedalus TeamNet aduce un plus de valoare Conferinţei Naționale de Management Medical Modern prin abordarea unui subiect legat de tehnologiile şi instrumentele moderne pe care actantii sistemului medical românesc le pot utiliza în folosul cetăţenilor şi în procesul său de modernizare.” Liliana Gherghiceanu, Bucharest Branch Manager Oameni si Compani.
www.dedalus-teamnet.ro


Reţeaua privată de sănătate Regina Maria lansează oficial Spitalul Băneasa

    După 17 ani pe piaţa privată a serviciilor de sănătate, am ajuns la momentul în care am simţit nevoia de ceva diferit, complex şi totuşi atât de firesc. Avem experienţa primei maternităţi private, dar şi a serviciilor de spitalizare şi policlinică pentru copii, o reţea puternică de spitale şi policlinici în Bucureşti şi în ţară şi, în primul rând, susţinerea unei echipe de peste 1000 de medici. Spitalul Băneasa, cel mai mare spital al reţelei, a venit ca rezultat al unei evoluţii fireşti regândind medicina pentru mamă şi copil, în care siguranţa este cel mai important element.
 
     Reţeaua privată de sănătate Regina Maria anunţă lansarea oficială a primului spital privat din România dedicat sănătăţii femeilor şi copiilor. Reprezentând o investiţie de 7 milioane de euro, Spitalul Băneasa este o construcţie de tip greenfield care se întinde pe o suprafaţă construită de 7000 mp. Spitalul este împărţit pe şapte niveluri şi este răspunsul la nevoile complexe de sănătate ale femeilor şi copiilor din momentul naşterii până la 18 ani.

    „Ca medic, ai cea mai mare împlinire atunci când poţi să le oferi pacienţilor toate soluţiile de care au nevoie. Mulţumirea mea este că, indiferent dacă vorbim despre o femeie, de o viitoare mamă cu sarcină complicată, de un nou-născut cu probleme la naştere sau de un copil cu orice tip de afecţiune, în Spitalul Băneasa va găsi echipa interdisciplinară de medici care să îi poată oferi diagnosticul şi tratamentul potrivit, dar şi aparatura medicală şi infrastructura necesară pentru a putea realiza performanţă medicală
”, a declarat Hadi Rahimian, Director Medical Spitalul Băneasa.    
 
 Spitalul Băneasa include 4 săli de operaţie (obstetrică-ginecologie şi pediatrie), 2 săli de naştere, dintre care una cu posibilitatea naşterii în apă, 100 de paturi pentru mămici sau copii şi un etaj dedicat VIP. Pentru un circuit medical complet şi complex, nu pot lipsi serviciile de anestezie şi terapie intensivă, camerele de gardă 24/24h pentru afecţiunile femeilor şi ale copiilor, ambulanţă dedicată, punct de transfuzie şi  laborator de analize.

    Echipa medicală a Spitalul Băneasa include medici cu o expertiză impresionantă precum: Prof. Univ. Dr. Mihail Mircea Jianu, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică, Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, Conf. Dr. Doru Dumbravă, medic primar cardiologie pediatrică, Dr. Mihaela Scheiner, medic primar neonatologie.  

    Echipele medicale şi aparatura performantă, în special din secţiile de neonatologie, neurochirurgie şi ortopedie pentru copii fac ca sistemul privat de sănătate să îşi asume din ce în ce mai mult complexitatea serviciilor oferite. Secţia de neonatologie a spitalului, compusă din patru departamente: reanimare neonatală, terapie intensivă neonatală, recuperare prematuri şi supraveghere normoponderali, este echipată şi pregătită să deservească şi alte spitale private şi publice care au nevoie de această infrastructură. Aparatele de suport respirator pentru toate tipurile de terapie respiratorie, neinvazivă (NeoPuff, CPAP) sau ventilaţie mecanică, trusele de reanimare neonatală, incubatoarele, aparatele mobile de radiologie, sistemele de aspiraţie, sistemele de mixare aer-oxigen, lămpile de fototerapie pentru controlul icterului, dispozitivele de administrare intravenoasă a soluţiilor asigură reuşita intervenţiilor pentru nou-născuţi de la 28 de săptămâni. 

    La începutul lunii septembrie, la Spitalul Băneasa, neurochirurgul Sergiu Stoica a reusit să îndepărteze complet o tumoră voluminoasă de trunchi cerebral la o fetiţă de 12 ani. După câteva zile de la operaţie, Daria a plecat acasă şi a putut fi prezentă la prima zi de şcoală. De asemenea, pe 23 august s-a născut şi Dario, primul copil venit pe lume la Spitalul Bănesa. Dario a cântărit 3200 g şi a venit pe lume la ora 11.38.

    O campanie construită pe ideea empatiei cu pacientele a fost dezvoltată în cele două luni. Pe microsite-ul www.ceisidorescfemeile.ro, pacientele au fost invitate să împărtăşească tot ce este important atunci când vin la medic pentru ele sau pentru copiii lor, participând la un studiu. 1517 femei au completat chestionarul: 763 mame (50.30%), 619 femei fără copii (40.80%) şi 135 femei însărcinate (8.90%). Din studiu a rezultat că femeile fără copii folosesc mediul online pentru informarea medicală (34%), însă, pe primul loc rămâne opinia medicului. Totodată, 84% dintre femeile însărcinate cred că echipa de medici este cea mai importantă, în vreme ce pentru 70% dintre mame, complexitatea medicală este cea mai importantă într-un spital.

Mai multe detalii puteți găsi aici:
www.reginamaria.ro