A doua ediţie a Campaniei de educare şi informare a tinerilor cu vârsta cuprinsa între 14 și 17 ani, iniţiată de Societatea Română de Dermatologie în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, intitulată "Adolescență fără acnee!"  se va desfășura în perioada 3-30 aprilie.

Derma_5608-800x533
"Acneea nu este o boală care amenință viața, dar amenință frumusețea, afectează calitatea vieții. Apare la vârste cuprinse între 14-17 ani și dispare la 25 de ani, însă la unii se manifestă toată viața. Tratamentul trebuie adaptat în funcție de forma de acnee. Nu există un tratament standard. Tratamentul trebuie schimbat pe parcursul vieții. Peste 90% dintre adolescenți au acnee, 50% dintre femeile adulte, 25% din populația adultă indiferent de gen suferă acnee. Din cauza hormonilor androgeni, băieții și bărbații sunt mai predispuși la forme mai grave și de durată. Scopul acestei campanii este de informare a populației că există posibilități terapeutice multiple", a declarat joi 2 aprilie 2015 într-o conferință de presă președintele SRD Alexandru Tătaru.

Acneea reprezinta o boala comuna, partial determinata genetic, care apare in general in perioada pubertara, dar si la adult. Este o afectiune polimorfa, in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica.

Peste 90 % dintre adolescenti, 50 % dintre femeile adulte si 25 % din populatia adulta, indiferent de gen, sufera de acnee. Din cauza hormonilor androgeni, baietii si barbatii sunt mai predispusi la forme mai grave si de durata a acneei.
Adolescenta-fara-acnee

Primele semne de acnee apar odata cu pubertatea, chiar si la 11 – 12 ani, avand un apogeu la varsta de 16 – 17 ani. Zonele predispuse la acnee sunt cele care poseda glande sebacee : fata, piept, umeri, spate, brate, coapse. 

Acneea trebuie tratata de catre medicul dermatolog si echipa uneori cu endocrinologul, ginecologul, plasticianul si psihologul.

In cazurile de acnee, nu trebuie sa luam un autotratament, nu trebuie copiat tratamentul altora (tratamentele sunt individualizate), nu trebuie facuta autotraumatizarea cosurilor – principala cauza de cicatrici post – acneice.

 In 2014, Societatea Romana de Dermatologie  a avut urmatoarele rezultate in urma Campaniei ” Adolescenta fara Acnee ! Vino la un control gratuit ! ” :
  • Bucuresti – 3 licee, 143 de elevi consultati, 4 cu acnee severa, 44 cu acnee moderata, 95 cu acnee usoara;
  • Cluj Napoca – un liceu, 154 elevi consultati, 4 acnee severa, 37 acnee moderata, 113 acnee usoara ; Craiova – consultatii in 2 licee, 356 elevi, 118 cu acnee moderata ;
  • Oradea – 2 licee, 241 elevi consultati, 17 cu acnee severa, 97 cu acnee moderata, 127 cu acnee usoara ;
  • Sibiu – consultatii in 2 licee, 103 elevi, 4 acnee severa, 15 acnee moderata, 84 acnee usoara ;
  • Targu Mures – 4 licee, 81 de elevi consultati, 3 cu acnee severa, 19 cu acnee moderata, 51 acnee usoara ;
  • Iasi – 2 licee, 118 elevi consultati, 3 cu acnee severa, 19 cu acnee moderata, 96 cu acnee usoara ; si
  • Timisoara – un liceu, 63 de elevi consultati, 2 cu acnee severa, 12 cu acnee moderata, 49 cu acnee usoara.
Societatea Romana de Dermatologie reprezentata de Profesor Doctor Alexandru Tataru si Secretarul General Doctor Alin Nicolescu, va continua si in cursul acestui an sa desfasoare campanii de informare si educare in sprijinul tinerilor si populatiei adulte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu