Prof.dr. Andrew Boulton, președintele EASD: Unde vezi diabet, vezi neuropatie diabetică


Neuropatia diabetică este cea mai comună și frecventă complicațiea diabetului zaharat, afectând peste jumătate dintre persoanele care suferă de această boală cronică. Oriunde vezi diabet, vezi neuropatie diabetică, conform prof.dr. Andrew Boulton,președintele Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), prezent la Cluj-Napoca, la invitația Societății de Neuropatie Diabetică.

Practic, neuropatia reprezintă distrugerea progresivă a fibrelor nervoase, afectând sistemul nervos autonom și pe cel somatic. Având în vedere că de multe ori această complicație ireversibilă este nediagnosticată sau diagnosticată când deja e prea târziu, screeningul ar trebui sa înceapă cât mai devreme la persoanele cu diabet zaharat.

Neuropatia diabetică are un impact negativ asupra calității vieții, atât prin simptomele sale, cât și prin deficitele pe care le implică. Pe de o parte, manifestările neuropatiei diabetice pot fiextrem de dureroase - arsură, senzație de electrocutare, alte senzații deranjate, care provoacă frecvent disfuncții grave fizice și psihice, precum și tulburări de somn.


Pe de altă parte, neuropatia diabetică poate fi nedureroasă, transpusă în pierderea capacității de a simți durerea. ”Un chirurg a descris durerea ca fiind cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru omenire - doar atunci când pierzi darul durerii îți dai seama cât este de important. Acest lucru este valabil și în cazul neuropatiei diabetice. Am întâlnit cazuri de persoane care, din cauza neuropatiei diabetice aveau impresia că picioarele lor sunt reci, au încercat să le încălzească, dar au ajuns la noi cu arsuri grave, deoarece nu și-au dat seama că, de fapt, temperatura la care le expuneau era foarte ridicată.”, a atras atenția prof.dr. Andrew Boulton.

Am găsit obiecte în pantofii pacienților care le-au cauzat ulcerații pentru că ei nu au simțit că le aveau acolo. Este extrem de important pentru persoanele cu diabet zaharat să aibă grijă de picioarele lor, să le verifice zilnic, să poarte încălțăminte adecvată, să nu meargă desculțe. Persoanele cu neuropatie tind să cumpere încălțăminte mai strâmtă, deoarece au mulți centri nervoși pierduți și au nevoie de mai multă presiune pentru a simți încălțămintea. Este recomandată o grijă sporită în alegerea încălțămintei și sunt de evitat modelele cu vârf ascuțit”, a recomandat prof.dr. Andrew Boulton.

Educația persoanelor care suferă de neuropatie diabetică este esențială. ”Uneori este dificil de spus unui pacient ce înseamnă neuropatia diabetică, iar noi, medicii, trebuie să le explicăm în termeni simpli, prin analogii. Nu spunem că nervii sunt morți, ci le dăm ca exemplu un bec care se aprinde dacă tragi de un fir, dar dacă firul e stricat, rămâi fără lumină. Așa trebuie înțeleasă legătura dintre piciorul lor și creier, căci dacă firul, adică nervul, nu funcționează, ei nu își pot da seama ce se întâmplă cu piciorul lor”, a completat prof.dr. Andrew Boulton.

Prof.dr. Andrew Boulton punctează: ”Susținerea familiei și a celor apropiați este extrem de importantă pentru persoana care suferă de neuropatie diabetică. S-a arătat că neuropatia poate fi asociată destul de des cu depresia. Spre exemplu, pacientul încearcă să meargă, dar este instabil și se gândește că lumea poate crede că este amețit. Dar el nu este amețit, ci pur și simplu nu mai poate merge corect din cauză că nu mai poate simți. În acest caz, bolnavii au nevoie de înțelegere și empatie pentru a putea face față afecțiunii.

Prof.dr. Andrew Boulton a fost prezent la Cluj-Napoca, la invitația Societății de Neuropatie Diabetică, la Seminariile Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Evenimentul a fost coordonat științific de prof.dr. Dafin Mureșanu și a reunit lideri de opinie europeni și români din domeniul diabetului zaharat și neurologiei.

Președintele Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), prof.dr. Andrew Boulton, a confirmat prezența și la Congresul Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic – Neurodiab, care se va desfășura în București, în perioada 15-17 octombrie 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu